Főoldal / Emu


Amit az Emuról amit érdemes tudni


 

Az emunak a húsa és tojása ízletes. Az emuhús a legértékesebb összetételű hús, a legegészségesebb vörös hús. Összehasonlítva a szarvas, strucc, marha, bölény- és pulykahússal: a fehérjetartalma nagyobb, a zsírtartalma a legalacsonyabb, a kalóriatartalma csekély (a marha és a pulyka húsának kétharmada).

Egészséges táplálék
Koleszterinszegény, rendkívül értékes táplálék, 100 g hús 164 kcal energiatartalommal rendelkezik, ami minden húsfélénél alacsonyabb. Az életfontosságú nyomelemek közül nagy a vastartalma, amely serkenti a vérképzést, vérszegénység esetén ajánlott gyakran fogyasztani emuhúst. Az alacsony nátriumtartalom mellett jelentős mértékű a magnézium, mangán, foszfor, kálium- és cinktartalma. Kiemelkedő szelénforrásnak számít a húsok közül, emiatt a szívgyógyászatban és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében különösen egészséges az emuhús fogyasztása.
Táplálkozásbiológiai értékét a vitaminok közül a B6, a thiamin, a niacin és riboflavin emeli, jelentős a folsavtartalma és kiemelkedő B-vitamin-forrás a többi húshoz viszonyítva.

A vágott testen a farhátról és a combokról nyerhetünk nagyobb mennyiségű húsokat. Porhanyósságát az állat életkora határozza meg, optimális a 12-14 hónapos, vágásérett emu húsa. Az emuhús az egészséges táplálkozás egyik eleme, szerte a világon sportintézetek, szanatóriumok, diétás és reformkonyhák, ínyenc vendéglők használják és ajánlják.

Magyarországon még kevésbé elterjedt és ismert az emuhús fogyasztása, többnyire exportra kerül, pedig fiatalok és idősek is élvezhetnék a szív egészségének megőrzésére szolgáló, értékes, vörös húst. Emuhúst húsboltban és étteremben is lehet kapni vagy megrendelni Az emuhúst alacsony zsírtartalma miatt nedves közegben, párolva kell elkészíteni, alacsonyabb hőfokon, mint a marhahúst. Nagyon finom tejfölös, fokhagymás szószban elkészítve.
 

A SzalmaFalva Csapata


 

 

---